mezelicuri, în fond … 4


Iar cîrnații rîd în soare (foto: www.obviousmag.org)

“Mezelurile dăunează grav sănătății!”

În curînd cu poze colorate însoțite de mesaje scrise cu litere de-o şchioapă care să ne explice fără ocolişuri riscurile de sănătate la care ne expunem dacă le consumăm. Printre altele multe şi cîteva tipuri de cancer cu localizare în principal digestivă.

Poate că pare desprins dintr-un film – nu e clar încă dacă unul horror sau doar unul ştiințifico-fantastic – însă e doar cruda (viața bate, din nou, filmul) realitate. Mai ales că, spre deosebire de fumat – care în mod evident nu ne satisface nici o nevoie fiziologică – la mîncare nu prea putem renunța. Iar pînă una-alta mezelurile (precum şi cîrnații, crenvurştii, hotdogii, parizerul şi mai ştiu eu ce alte mațe umplute) intră la categoria alimente. Ba chiar sînt vîndute ca atare prin tot felul de mini-, super- şi hiper-marketuri.

Am cunoscut pe cineva care lucrase la o fabrică de conserve de peşte şi care jurase să nu se mai atingă pentru tot restul vieții de ele. Se pare că persoana respectivă avea o problemă cu conținutul acelor conserve, că altfel ele arătau toate bine pe dinafară.

Mă întreb, în aceeaşi idee, dacă cei care lucrează prin fabricile de procesare a cărnii se opresc, atunci cînd merg la cumpărături, şi pe la raionul de mezeluri. Ba îmi extind chiar această nevinovată curiozitate şi asupra celor care dau aprobări sau verifică modul în care sînt fabricate toate aceste produse cîrnățoase.

Deoarece sînt perfect conştient de faptul că vor rămîne puternic ancorate în mîlul greu al retoricii, nu voi insista prea mult cu întrebările de mai sus. Prefer să mă întorc pe terenul solid ca o stîncă al dovezilor ştiințifice, care ne spun că preparatele culinare în cauză ne supun – prin anumite ingrediente savant pitite printre măruntaiele lor – unui risc crescut de cancer de stomac dar şi de cancer colorectal. Eventual un discret cancer hepatic, dacă primele două nu sînt de ajuns ca să ne atragă atenția.

Am mai abordat acest subiect în paginile blogului nostru, însă o temă de o asemenea însemnătate pentru biologia umană poate fi doar cu mari eforturi supralicitată. Mai ales că zilele astea vuiesc din aceeaşi pricină mai toate ziarele şi televiziunile, de parcă tocmai au descoperit apa caldă.

Şi cînd colo, erau doar nişte mezelicuri.

(am preluat istoria asta de pe Antena 3 online şi v-o livrez la moment şi nealterată)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 thoughts on “mezelicuri, în fond …