scoțienii se țin de screening


Lumina de la capătul tunelului (sursa: www.hotelclub.com)

Poate că nu le-a spus încă nimeni că screening-ul nu mai e la modă (cazul cancerului de sîn sau al celui de prostată).

Sau poate că studiul lor era deja atît de avansat încît ar fi fost păcat să-l abandoneze.

Cert e că zilele astea, în plină dezbatere mondială privind virtuțile conceptului, scoțienii noștri au aruncat bomba: screening-ul de rutină poate scădea numărul de decese prin cancer de colon cu 27%.

Metoda de detecție folosită a fost testul sîngelui ocult fecal. Testul permite evidențierea urmelor – altfel nedetectabile cu ochiul liber – de sînge în scaun (materiile fecale). Aceste urme de sînge constituie un puternic indicator al unui proces neoplazic apărut undeva de-a lungul tubului digestiv.

Desfășurat pe un număr impresionant de subiecți, rezultatele studiului par destul de convingătoare. Mai ales atunci cînd ele pot face diferența dintre viață și moarte (90% dintre pacienții cu cancer de colon sînt în viață la 5 ani de la diagnostic dacă tumora este detectată în stadiile inițiale).

Mai rămîne de văzut ce se va întîmpla la proba timpului, cînd vom afla poate – ca și în cazul celorlalte două tipuri de cancer – dacă într-adevăr beneficiile aduse de screening depășesc riscurile și disconfortul cărora le fac față pacienții.

Dar asta peste cîțiva ani buni.

(noutăți venite pe filiera Xinhuanet)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *