doar o părere să-ți mai spun 6


hpv3_protomag.com

Doar o înțepătură? (sursa: www.protomag.com)

Neapărat în direct şi la o oră de vîrf.

Ce se poate întîmpla atunci cînd se întîlnesc două doamne (altfel, respectabile) la un pahar de vorbă? Păi inevitabil din aburii discuției încep să apară păreri.

Iar dacă principalele subiecte de interes dîmbovițean – fotbalul şi politica – sînt (deja) monopolizate de vajnicii purtători de perechi de cromozomi xy, ce le mai rămîne consoartelor lor de alcătuire xx întru dezbatere? Păi cam tot restul; iar printre altele, bunăoară, sănătatea.

Se întîlnesc, carevasăzică, zilele trecute două vajnice amazoane mioritice direct pe sticla televizorului pentru a – cum spuneam – emite … păreri. Una dintre ele, o aprigă şi neobosită cruciată împotriva cancerului; să-i spunem – cu un nume ales absolut la întîmplare – Mihaela. Cealaltă – să o numim Alessandra – o delicată (şi dedicată) slujitoare a cuvîntului (care cuvînt, mai mult chiar decît banii – nu-i aşa?, trebuie ajutat să circule nestingherit).

Tema emisiunii (sau să-i spun a emiterii)? Cancerul de col uterin, tot mai frecvent şi mai agresiv prezent în viața urmaşelor Evei trăitoare în spațiul carpato-danubiano-pontic. O amenințare din fericire acum foarte uşor de pus la respect datorită unei – vorba Mihaelei – “minuni a ştiinței”, care a pogorît, iată, printre pămînteni taman la timp.

Nu am televizor şi prin urmare nu mai sînt (din fericire) la curent cu toate şuetele televizate. Am văzut însă ştirea pe internet şi ceva m-a îndemnat să caut înregistrarea emisiunii în cauză. O emisiune plină de afirmații nesusținute, de credințe nestrămutate şi de … păreri. Totul pentru a ne convinge că ne paşte – dintr-o dată – un mare pericol, care nu poate fi evitat decît cu ajutorul unui vaccin. Pe care, grijuliu, Ministerul Sănătății ni-l pune – aşezînd (iarăşi) carul înaintea boilor – la dispoziție gratuit, deloc descurajat de faptul că la ultima încercare similară a fost nevoit să distrugă jumătate din dozele achiziționate anticipat de-a oarba. Ba mai mult, de data asta anunță şi demararea unui program de screening pentru depistarea acestei forme de cancer, în condițiile în care SUA şi Marea Britanie pun deja la îndoială la modul cel mai serios utilitatea conceptului în alte două forme de cancer importante: cancerul de sîn şi cancerul de prostată.

(Acum e poate momentul să întreb: sînt doar eu cel care are – vezi gripa aviară, gripa porcină – un sentiment de déjà-vu?)

Altfel, dacă realizatoarea producției şi-ar fi dorit o dezbatere ceva mai echilibrată (şi cu adevărat informativă), ar fi putut găsi medici care să-i spună, printre altele, că:

1) nu s-a dovedit vreo legătură directă (adicătelea, de cauzalitate) între infecția cu HPV – papilomavirusul uman şi cancerul de col uterin (majoritatea – 99% – infecțiilor cu acesta vindecîndu-se spontan);

2) doar 4 din cele peste 120 de tulpini cunoscute (altele fiind posibil de identificat pe viitor) pot produce tumori (şi doar o parte dintre acestea maligne);

3) mai puțin de 1% dintre femeile infectate cu tulpini cu risc “înalt cancerigen” ajung să facă un cancer de col uterin;

4) cancerul de col uterin se asociază cu factori favorizanți (fumat, utilizare îndelungată de contraceptive, boli cu transmitere sexuală concomitente, activități sexuale exotice), în absența cărora sistemul imun al unei femei se poate debarasa de infecție şi, merci, singur).

Ar mai fi (fost) multe de aflat, dacă scopul emisiunii ar fi fost unul dezinteresat, informativ şi în beneficiul public, iară nu unul partizan şi manipulativ, subordonat unor interese private.

Dar, ca să-l parafrazez pe un coleg al distinsei realizatoare TV:

“Trăim în România, iar asta ne ocupă total!”

(informațiile medicale provin din cartea “Vaccinul: prevenție sau boală?” scrisă de dr. Christa Todea-Gross, în acelaşi timp medic şi mamă a trei copii care au avut de suferit datorită “binefacerilor” vaccinurilor)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 thoughts on “doar o părere să-ți mai spun