Monthly Archives: June 2013


aceasta şi este greşeala

ginecologie, pediatrie, endocrinologie, ortopedie, psihiatrie … dar şi: dermatologie, cardiologie, hematologie, stomatologie … sau, şi mai bine: alergologie, imunologie, virusologie, radiologie … ca să nu mai zic de: diabetologie, oncologie, neurologie … ce s-a ales de săraca medicină, ce a (mai) ajuns şi bietul om …


izvorul lui Zalmoxe 1

“(…) E vorba într-adevăr, Charmides, despre un fel de leac care nu-ţi poate însănătoşi capul singur, ci totul se petrece cum poate ai şi auzit-o de la medici mai buni; atunci cînd vine la ei cineva cu durere de ochi, ei îi spun că nu se pot încumeta să-i vindece doar ochii, ci trebuie să-i îngrijească în acelaşi timp capul spre a-i însănătoşi ochii; şi la fel, să nu-şi închipuie bolnavul — căci ar fi ceva tare necugetat — că poate să-şi vindece capul singur, fără restul corpului.


ce-am ştiut şi am uitat

Am ajuns să avem o medicină complexă, noi oamenii (normal că doar noi, oamenii, pentru că ele, animalele, nu au nevoie de medicină pentru a rămîne sănătoase). Ne bazăm pe aparate tot mai sofisticate, care ne împart fiziologia în cifre cu zecimale tot mai precise şi ne descompun anatomia în imagini formate din felii tot mai subțiri.


mic tratat de manipulare 2

Caz în studiu: campania de vaccinare anti-HPV;
Autori: două ilustre companii farmaceutice (MSD – Merck-Sharp&Dohme şi GSK – Glaxo-SmithKline);
Promisiune: prevenția unei boli – cancer de col uterin – ce poate afecta, teoretic, orice femeie;
Instrument: vaccinul anti-HPV (Gardasil / Silgard pentru MSD şi Cervarix pentru GSK).


cancerul pe cale bucală 3

Inspirat probabil de spectaculoasa ieşire la rampă a Angelinei (şi, posibil, şi olecuţă invidios pe impresionantul ei succes fără frontiere), Michael Douglas a decis să ia şi el calul de căpăstru rara pe coclauri. Întrebat de un reporter dacă nu cumva cancerul oro-faringian de care suferă poate fi atribuit anilor sălbatici în care „a băut ca un peşte şi a fumat ca un diavol” (ca să nu mai pomenim şi de droguri, că e ilegal), vedetul a răspuns nonşalant:


medicină cu (des)cîntec (II)

O dată ce pornim să îndepărtăm chirurgical părţi sănătoase ale corpului, e o pantă alunecoasă. Ar trebui să extirpăm apendici şi vezici biliare la copii, devreme ce apendicita şi bolile biliare te pot omorî? Ar trebui să extirpăm utere şi ovare după naştere, devreme ce tot de fac ele e să aştepte să facă un cancer?


medicină cu (des)cîntec (I) 2

Pentru că mi-am permis deja prea mult dat cu părerea apropo de “eroica” decizie a Angelinei Jolie, voi posta (în două tranşe) un articol pe aceeaşi temă scris de o anume Lissa Rankin. Lissa are trei calităţi pe care eu nu le pot revendica: e femeie, e medic specialist obstetrician-ginecolog şi e americană.