Cine nu are bătrîni să-şi cumpere. Nu mai insist asupra valorii inestimabile a acestei recomandări.
Eu de la nişte bătrîni am aflat, de exemplu, de “carcalete”. Cuvînt care desemnează pîinea înmuiată în vin, un meniu extrem de răspîndit prin țărişoara noastră, cu deosebire în secțiunea ei rurală. Încă o ilustrare, dacă mai era nevoie, a vechimii şi tăriei credinței poporului nostru, care a înțeles să respecte dacă nu spiritul, măcar litera îndemnului lui Isus de la Cina cea de taină.
Să vedem însă, precum am promis, care ar fi virtuțile recent (re)descoperite ale vinului (căci în privința pîinii lucrurile s-au clarificat de mult). Mai exact ale vinului roşu, prin compusul său minune botezat resveratrol, cheia paradoxului francez.
Minune am zis? Păi hai să vedem împreună ce poate să facă micul resveratrol pentru bolile noastre: efect neuroprotector, cu încetinirea procesului de îmbătrînire cerebrală (boala Alzheimer); efect antiinflamator (artrită inflamatorie); efect cardioprotector (boli cardio-vasculare); efect hipoglicemic (diabet); efect antiviral (herpes, varicelă, citomegalovirus); efect de stimulare a metabolismului celular (anti-îmbătrînire).
Dar cel mai important şi mai citat atu – motiv pentru care l-am şi lăsat mai la urmă – este efectul anticancerigen demonstrat de resveratrol. Mai multe studii pe modele animale au arătat beneficii potențiale în mai multe tipuri de cancer: cancer de piele, cancer de colon, melanom malign, cancer de sîn, cancer de stomac, cancer de esofag, cancer de pancreas, cancer de prostată şi leucemie. În prezent, pentru cîteva dintre aceste localizări au început recrutările de pacienți pentru studii pe subiecți umani.
Avînd în vedere cele de mai sus sînt sigur că de aici încolo vom aprecia altfel un vin bun. Și vom găsi mai des ocazii de a închina un pahar cu cei dragi.
Pentru sănătatea noastră, a lor şi a tuturor.
Veştile sunt grozave.
Iar doza optimă de vin care este? Că presupun că, la fel ca în orice, e o treabă cu două tăişuri: dacă doza nu e optimă, din pharmacon un lucru poate deveni duşman.
@teoodora: doza optimă nu a fost stabilită cu exactitate, însă eu cred că un pahar de vin pe zi, o dată cu masa, nu ne poate face rău; în altă ordine de idei, te rog să resetezi caseta de logare pentru comentarii (vezi cum a făcut arcadia, de exemplu) pentru că nu pot să te vizitez; cele bune.
Prosit, deci! hai noroc, paharu’ sus, hic! vestile sunt bune, merita, zic, sa bem pentru ele!
@zazuza: noroc, noroc! un pahar de vin merge de minune cu bunătățile pe care le prepari tu; cele bune.
Nu vreau sa te contrazic, dar in Oltenia, unde am stat vreo 13 ani, carcalete i se spune unei combinatii de bauturi, de obicei cam de proasta calitate, care are ca unic scop sa te imbete rapid.
Oricum, de virtutile vinului, folosit insa in doze terapeutice, nu ma indoiesc nicio clipa. Hai noroc! 😀
@silavaracald: da, am vrut să scriu şi despre celelalte sensuri ale cuvîntului (unul e cel de care zici tu, altul desemnează chiar persoana care a depăşit un anume nivel de alcool în sînge) însă nu am vrut să divaghez prea mult, căci altul era obiectivul meu; îți mulțumesc pentru completare şi pentru urări; să auzim de bine.
Scuze pentru comentariulde faţă, în afara subiectului: m-am uitat pe setări comentarii şi nu-mi dau seama ce nu funcţionează. Ai putea să-mi spui concret cum se remediază o problemă de genul ăsta?
@teodora: nu mă pot loga cu userul meu, nu ai opțiunea asta; sincer nu ştiu cum se face, însă ar trebui să mai ai o variantă de logare cu nume/URL, aşa cum are arcadia, de exemplu; poate o întrebi pe ea cum se face, eu nu mă pricep prea bine la platforma blogspot; aştept veşti, cele bune.
Am verificat setările şi par în regulă. Eu, dacă intru pe comentarii fără să fiu logată, îmi apare opţiunea nume/URL.
Mi s-a întâmplat şi mie însă pe alte bloguri să mă trezesc logată direct cu “Cont (Google)”, în dreapta combo-ului să fie un buton “Dezactivaţi-vă”, iar după ce apăs pe el, să-mi apară opţiunea nume/URL.
Dacă nici aşa nu va merge, o s-o rog pe Arcadia să mă ajute.
Mulţumesc pentru atenţionare şi încă o dată scuze că lungesc aici vorba cu problemele mele tehnice.
@teodora: o să intru să mai fac nişte încercări; nu-ți face probleme, o scoatem noi la capăt; cele bune.
au am înţeles totuşi din diverse studii că o cantitate de resveratrol care să aibă într-adevăr efecte terapeutice ar putea fi găsită, în cel mai fericit caz, în nişte zeci de sticle de vin roşu zilnic…
deci cum e, pînă la urmă?
@v: ai dreptate, însă ştii vorba “pic cu pic se face marea”; iar pentru un efect preventiv putem să ne mulțumim cu un pahar zilnic, bine țintit lîngă o masă bună; cele bune.
Pingback: fiarbă vinu-n cupe | tot ce (nu) ai vrut să ştii ...
Pingback: teoria e bună | tot ce (nu) ai vrut să știi …