biopsie, caut anatomopatolog bun 47


Aşa cum spuneam într-o postare anterioară, un diagnostic de certitudine în cancer se poate stabili doar pe proba de biopsie, prin examen anatomopatologic.

În funcție de localizarea formațiunii suspectate a fi cancer se pot practica mai multe tipuri de biopsii, care diferă între ele prin modul de prelevare a țesutului pentru analiză.

După recoltare, biopsia trebuie interpretată de către medicul anatomopatolog. Iar aici apare întrebarea importantă:

Cum găsim un anatomopatolog bun?

Aproape fără excepție, în spatele unui chirurg oncolog bun se află un anatomopatolog bun (nu neapărat din acelaşi spital). Medicul chirurg, poate chiar cel care ne prelevează biopsia, e primul căruia putem să-i cerem o recomandare.

Este bine să ştim că biopsia e o probă biologică şi, conform legii, aparține persoanei de la care a fost recoltată. Aşadar, putem să trimitem biopsia pentru analiză în orice spital, fie din România, fie din străinătate.

Putem avea în vedere cîteva elemente ca să ne asigurăm că intrăm pe mîini bune.

(foto: http://english.pravda.ru/)

Experiența este cuvîntul cheie, iar aceasta este dată de numărul de cazuri văzute în carieră. Este mai bine de aceea ca medicul anatomopatolog să fie ceva mai în vîrstă. Dacă biopsia e din sfera genitală (col, ovar, sau uter pentru femei şi prostată pentru bărbați), îl găsim la un spital de ginecologie (maternitate) sau de urologie. Dacă e o biopsie de plămîni, mergem la un spital unde se face chirurgie toracică, iar dacă biopsia e din zona digestivă (colon, esofag, stomac), alegem un spital cu renume în chirurgia digestivă. E mai bine dacă spitalul e într-un oraş mare, de preferat universitar (Bucureşti, Cluj, Iaşi, Tîrgu-Mureş, Timişoara).

Ideal ar fi ca biopsia să fie văzută (şi) la unul dintre cele două centre de excelență din oncologie din România: Institutul Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” din Bucureşti şi Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj.

În sfîrşit, mai putem apela la un centru de referință pentru anatomia patologică: Institutul Național “Victor Babeş” din Bucureşti.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

47 thoughts on “biopsie, caut anatomopatolog bun

  • Daria B.

    Întrebare stupidă: se pot face 2 examene anatomopatologice pe aceeaşi biopsie? şi altă întrebare care are legătură cu prima: există o limită de timp până când poate fi examinată o biopsie?

    • doctorul

      @Daria B.: nu e deloc stupidă: se pot face şi mai multe; de fapt, oricum se fac mai multe lame de țesut, din diverse zone ale tumorii, pentru a se creşte şansele de a se detecta o eventuală anomalie, de orice fel; iar dacă vrei o a doua opinie de la un alt anatomopatolog, se prea poate ca acesta să facă lamele lui (din blocul de parafină care se realizează din biopsia prelevată); altfel, o lamă de biopsie se poate păstra şi zeci de ani dacă este bine fixată şi colorată (chiar legea obligă laboratoarele să țină ani de zile aceste arhive, pentru că lamele şi blocurile de parafină respective sînt considerate probe medico-legale); poate o să povestim o dată cum se face o biopsie, care sînt etapele şi cum se realizează fiecare (acum cîțiva ani am pus la punct un astfel de laborator, iar subiectul îmi e cît se poate de familiar).

      • Daria B.

        m-ai băgat în ceaţă cu blocul de parafină şi cu lamele fixate şi colorate bine:D … deci bănuiesc că lamele le face direct anatomopatologul, nu? şi dacă la spitalul unde te operezi sau ţi se face biopsia nu există un anatomopatolog bun, ai pus-o? da, poate dezvolţi odată când ai timp subiectul, cel puţin pe mine mă interesează.

  • Georgiana

    Buena ziua.vroiam sa intreb daca se poate face biopsie la plamani la dumneavoastra…mama mea aré cáncer de plaman,pe partea dreapta…si mai vroiam sa intreb de ce aré nevoie in afara de trimitere…astept raspuns.multumesc

    • doctorul Post author

      @ Georgiana: bună Georgiana, o pot ajuta pe mama ta să meargă undeva pentru o biopsie; mai are nevoie de buletin și de adeverința de salariat sau de talonul de pensie, după caz; cele bune, sănătate

    • Bunicu

      Biopsia este o tehnica primitiva . Medicii nu se pricep la cancer. Dar va aduc la ei, ca asa iese un ban gramada . Cancerul nu trebui deranjat cu nimic. Operatie se face numai daca mori miine sau poimiine.
      Medicina are tehnici vechi. Nici nu e voie sa faca altceva decit sava dea insecticide , sa va arda cu radiatii sau sa amputeze. Nu este nici un singur caz ca ar fi lucrat. Ba mai rau, in Lume au murit deja 1000 de miliioane de oameni urmind ce zic medicii. Vrei o sansa , stai departe de clinicile de cancer !

      • doctorul Post author

        @ Bunicu: de acord în principiu, doar că atunci cînd dezaprobi sau sfătuiești împotriva a ceva e bine să oferi ceva la schimb, o opinie, o soluție, orice; cele bune, sănătate

  • Cristi

    Buna ziua,

    Dupa ce am facut o infectie virala la gat am observat ca am ramas cu ceva ca o buba sau ridicatura in gat, imediat sub omulet, si am o durere usoara, iritanta, ce tine de vreo 4 luni.

    Stiti unde as putea face o biopsie pt gat in timisoara?

    • doctorul Post author

      @ Cristi: bună Cristi, ți-aș recomanda să consulți mai întîi un doctor, ca să vezi dacă are sens să faci biopsia respectivă; din descrierea ta nu pare ceva alarmant, e posibil să treacă de la sine; așadar, mai cere o opinie înainte de a trece la fapte; ca să-ți răspund la întrebare, nu știu vreun loc anume, dar sigur poți face o biopsie la unul dintre spitalele județean sau municipal, eventual la vreo clinică particulară (nu le cunosc, nu sînt din Timișoara); în principiu, orice spital sau clinică particulară care are serviciu de anatomie patologică te poate ajuta; dacă mai e ceva cu care te pot ajuta, te rog; cele bune, sănătate;

  • Cristi

    Oh, multumesc de raspuns. Ideea e ca sunt putin ingrijorat de chestia respectiva pe care o am in gat, amandoi bunicii mei au murit de cancer si mi-e teama sa nu fie un inceput de tumoare. La ORL nu au facut vreun comentariu asupra lui, dar presupun ca erau preocupati sa imi trateze rosul in gat (am facut de 2 ori in ultimele 4 luni).

    Oricum atasez o imagine in caz ca mi-ati putea spune daca am motive de ingrijorare sau nu.

    http://imageshack.com/a/img911/6582/hqLWhd.jpg

    E chiar pata de pe mijloc, imediat sub omulet in poza. In realitate se vede mai in relief, in poza a iesit mai plat.

    • doctorul Post author

      @ Cristi: scuză-mă te rog, nu am observat că mi-ai răspuns; m-am uitat la foto, nu pare ceva de care să te îngrijorezi (e mică și cu o formă regulată, are suprafața netedă și culoarea țesutului din jur, pe scurt pare doar o gîlmă inofensivă – sau, dacă vrei, benignă); îți recomand totuși să cauți un specialist cu care să discuți despre asta, să-ți spună eventual dacă e nevoie de o biopsie; pe de altă parte, faptul că ai avut două episoade inflamatorii într-un timp relativ scurt arată o sensibilitate crescută a zonei în general, posibil una dintre cauzele apariției umflăturii; faptul că amîndoi bunicii tăi au murit de cancer nu înseamnă că ai mai multe motive de îngrijorare decît oricare dintre noi – dacă ai mai umblat prin articole probabil ai găsit argumente în acest sens, dacă nu ai aici unul: http://desprecancer.com/2010/12/06/cu-genele-pe-masa/; în sfîrșit, dacă crezi că te mai pot ajuta cu ceva putem organiza într-o zi un skype și mai vedem ce și cum; spor, sănătate, cele bune;

  • mihai tarnauceanu

    Unde pot sa solicit o analiza a lamelelor de la biopsie cancer col uterin, pacient operat, a urmat 6 saptamani radioterapie la Sp. Coltea.
    Pacient pensionar cu 560 lei/luna, cost analiza in compensare, documente necesare, pret.?

  • iulian

    as vrea sa stiu daca o clinica privata este obligata sa trimita lamele de biopsie la o clina de stat din strainatate? Aceasta clinica a facut o cerere in acest sens. Raspunsul clinici din Romania a fost ca acestea se pot ridica personal sau de catre o persoana imputernicita. As mai vrea sa stiu daca sunt conditii speciale de transport. Multumesc anticipat

    • doctorul Post author

      @ iulian: dacă înțeleg bine dilema, clinica de stat din străinătate (AKH?) a făcut o cerere către clinica privată din România pentru trimiterea unor probe biologice în scopul emiterii unei a doua opinii; clinica din România a răspuns corect, probele biologice de orice natură aparțin legal persoanei de la care au fost recoltate, aceasta fiind singura îndreptățită să le solicite; apropo de condițiile de transport, există firme de curierat specializate; cele bune, sănătate.

  • Costea meda

    Bună seara
    Mi se va efectua biopsie la nivelul colului uterin, doresc să obţin o a doua părere. Mă puteţi ajuta spunându mi la cine aş putea merge? Am înţeles că domnul doctor Vlad Herlea este un bun profesionist?

    • doctorul Post author

      @ Costea meda: bună meda/Meda, nu îl cunosc personal pe doctorul Herlea, însă am auzit lucruri bune despre el; îți mai pot face două recomandări “la prima mînă”: dr. Mioara Ionescu (Sp. Polizu) și dr. Florin Andrei (Sp. Elias); în cazul în care mai cauți și o a treia opinie (meta-medicală), dă-mi un semn; cele bune, sănătate.

  • Anca L

    Buna ziua,
    Imi puteti spune,va rog,daca s-a facut analiza anatomoptologica la un spital la sfarsitul lunii mai 2015,mai pot cere acum,dupa cateva luni probele sa le fac si la alt laborator,pentru siguranta?multumesc

  • Oana

    Buna ziua,
    Tatal meu are o tumoare mica la plamanul stang. Unde ar putea merge pentru o biopsie fara sa fie nevoie de operatie (chirurgical ma refer)? Mentionez ca el a avut acum ceva ani o operatie de bypass si ar fi de preferat sa nu apeleze din nou la chirurgie. Imi puteti recomanda un doctor bun? Multumesc

    • doctorul Post author

      @ Oana: bună Oana, se poate face cu o intervenție minim invazivă numită puncție-biopsie transtoracică (cu anestezie locală); aș încerca la Prof. Dr. Teodor Horvat, șeful secției de chirurgie toracică de la IOB (Institutul Oncologic București); cele bune, sănătate

  • anonim

    buna ziua,am o verisoara caruia doctorul (DOCTOR GENERALIST) i-a spus ca este suspecta de cancer,are doua unflaturi in zona gatului. a fost trimisa la Bucuresti la spitalul Fundeni pentru analize amanuntite si pentru biopsie,de doua ori ii s-au luat probe pentru biopsie si nu au reusit sa ii faca ,au taiat-o de doua ori pe aceea unflatura de la gat, ce trebuie sa facem,nu se stie nici acuma dupa doua saptamani ce are fata,au chemat-o pentru a treia taietura sa ii faca din nou biopsia,pentru ca celelante doua nu au fost luate (taiate) din locul care trebuia, CE SA FACEM,AJUTATINE VA ROG!, noi suntem din Timisoara,

    • doctorul Post author

      @ anonim: de ce nu mergeți la Cluj pentru biopsie? dar pînă acolo, puteți merge la Prof. Hortensia Ioniță la Timișoara, clinica de hematologie a spitalului municipal de urgență, este un medic foarte bun, vă poate ajuta la fel de bine; cele bune, sănătate

  • Iulia Alexandra Curuia

    Buna ziua!!am si eu o nelamurire..sunt plecata din tara..si am ajuns pe mana medicilor..care mi-au facut o calposcopie si biopsie de col!!..rezultatul imi spune…ca in urma biopsie am celule precanceroase si urmatoare etapa este o biopsie Lletz?daca ma puteti lamuri in privinta biopsiei Lletz..si ce insemna precanceros..am motive de ingrijorare..sau ??va multumesc!!

  • Luminita

    Buna ziua ,,,băiatul meu cel mic a fost operat de fibrom nazofaringian,,,,,din pacate rezultatul la biopsie este altul ,,,,carcium D3,,,,ce pot sa fac???are sanse de supravietuire in Romania ????,,,sau sa merg in alta parte????,,,,va multumesc,,,

    • doctorul Post author

      @ Luminita: primul lucru pe care l-aș face, aș mai cere o opinie la un alt anatomopatolog pentru confirmarea diagnosticului; poate că nu se confirmă; din punct de vedere medical are șanse la fel de bune în România ca în orice altă parte, iar din punct de vedere emoțional cele mai bune șanse; cele bune, sănătate …

  • Cristian

    Buna ziua,
    Logodnica mea a fost diagnosticata cu cancer la san in Guernsey U.K.
    In prima faza diagnosticul dupa biopsie a fost her 2 negativ.
    A fost operata si tumoarea a fost extirpata, dupa care sa analizat tumoarea si din pacate diagnosticul sa schimbat si doctori de aici ne au sous ca cancerul e
    HER2 pozitiv fara sa se fi extins sub mana, fara alte explicatii, o sa primim analizele saptamana asta Cum putem cere mai multe parerii si de la dr din romania

    • doctorul Post author

      @ Cristian: bună Cristian, îmi pare extrem de rău să aud prin ce treceți, logodnica ta și cu tine; nu știu exact cum aș putea să vă ajut, e greu la așa distanță, doctorii vor să vadă la prima mînă despre ce e vorba; hai să așteptăm rezultatele, dă-mi de veste cînd sînt gata și vedem atunci ce putem face, bine? sper să treceți amîndoi cu bine prin această încercare, cele bune, sănătate …

  • Gabriela Orosz

    Buna ziua,
    Ma puteti va rog frumos indruma ?
    De ceva vreme am avut gingia foarte inflamata , rosie si dureroasa. Am fost la dentist care mi-a curatat dintii si a prescris apa de gura si gel. Fara efect. Alta apa de gura alt gel. Fara efect. Alt dentist alt curatat de dinti; alta apa de gura alt gel. Fara efect. Un nou dentist si un nou gel care se pare ca functioneaza putin. Acest medic dentist mi-a spus ca ar fi bine sa vad un chirurg patologic sa vada despre ce este vorba exact. Unde, la cine si ce sa cer sa mi se faca ca sa rezolv problema asta ?

    Multumesc
    Gabi

  • Valentin

    Buna ziua.Am si eu o intrebare si daca ar putea sa mi raspunda cineva. Bunica mea in varsta de 76 ani a avut la gura (buza inferioara) o bubita ca o tumoare de marime mica pe care medicii i au extirpat o acum 5 ani. Dupa astia 5 ani i a aparut din nou tot in acelasi loc ceva mai mare ca data trecuta. Au aoperat o din nou si ca diagnostic i au pus numele de carcinom de tip mama. Totul a fost bine numai ca boala e evoluat si in prezent i s a umflat un ganglion la nivelul gatului care supureaza la exterior, adica acel ganglion a spart intr un fel si curge infectie de undeva de sub barbie caci pe acolo si a facut loc desi ganglionul creste in volum si locul se invineteste intr un fel. Mentionez ca a fost dusa la oncolog in prima faza care i a recomandat un antibiotic spunand ca e batrana si ca multe nu se pot face. Sunt constient ca este in varsta dar vrem totusi sa incercam sa i mai prelungim viata intr un fel si sa ne mai bucuram de prezenta ei. La un set de analize boala nu i a afectat inca organele, credeti ca poate fi operata si extirpat acel ganglion? Este vorba de un cancer limfatic? Mentionez ca totusi asa batrana cum este inca este in putere si traieste undeva la tara unde munceste de zori in intreaga gospodarie . Unde as putea sa ma prezint cu dansa pentru un diagnostic corect si o medicatie care sa i mai prelungeasca viata?

  • GOLUMBU ECATERINA

    BUNA ZIUA SUNT DIANOSTICATA CU CANCER RENAL AM O TUMOARE DE 12 mm IN INTRIORUL RINICHIULUI SUNT DIN ORSOVA MEHEDINTI AM FACUT RMN DAR NU SI BIOPSIE NU SE STIE NATURA TUMORI CE AS PUTEA FACE CE IMI RECOMANDATI TININD CONT DE FAPTUL CA MIE FRICA DE OPERATIE IMI RECOMANDTI UN MEDIC? DACA SE POATE IN TIMISOARA VA MULTUMESC

  • Nazareanu Elena

    Buna seara! Ma numesc Elena si vreau sa mi spuneti ceva despre diagnosticul tatalui meu:Aspecte morfologice corespund unei metastaze de carcinom slab diferentiat, posibil de tip scaumos fiind necesare investigatii clinice pentru identificarea tumorii primare si teste imunohistochimice pentru configurarea tipului histologic. Va mutumesc! astept raspuns.

  • Laura

    Buna! Am de aproape un an niste ganglioni laterocervicali mariti. Insa abia acum au inceput investigatiile pt a depista care e cauza. Din cate am inteles acestia sunt mobili pe planurile adiacente, sunt cativa si axilari ( partea stanga) ne durerosi si inghinal dreapta. Analizele de sange sunt bune, putin marit TGo si fosfataza alcalina..CMV negativ, toxoplasma negativ..astept … Eu ma simt bine. Exista posibilitatea sa fie cancer sau asta se depisteaza doar prin biopsie? MULTUMESC

  • dumitrescu

    Buna seara.O cunostiinta care are dureri de spate dar nu de acum ci de cca un an s-a dus sa-si faca o ecografie.Doctorita i-a spus direct ca are cancer la colon.Poti sa stii tu ca are cancer fara o biopsie?2.E corect sa ii spui asa direct ba sa ii mai spui ca va avea dureri mari si se va chinui?Daca avea cancer nu murea in timpul asta de cand are dureri?Multumesc

  • Monica

    Buna seara!
    Am gasit acest site cautand despre biopsie, insa nu stiu daca mai este activ, intrebarile fiind adresate in urma cu ceva timp. Incerc totusi!
    Soacra mea a fost diagnosticata saptamana trecua cu cancer ovarian avansat, cu metastaze in zona abdominala. Suntem in cautarea unui medic care sa faca biopsia si sa o interpreteze corect, pentru ca apoi sa vedem ce putem face. Imi puteti recomanda un medica catre care sa ne indreptam, in Bucuresti de preferat?
    Va multumesc!

  • Catalina

    Va rog sa ma sfatuiti intr-o problema: am facut testul pt. HPV si mi-a iesit tulpina 16. Eu am leziuni pe col de mai bine de 10 ani (acum am 37 de ani), iar acum 4 ani testul a iesit negativ. Doctorul ginecolog spune sa facem biopsia pt. anumite zone din col. Intrebarea mea este, daca mai exista si alte metode sau mijloace de a actiona, care sa nu implice interventia chirurgicala (de teama ca odata taiat tesutul, se poate declansa un cancer galopant). Si daca sunteti dragut, recomandati-mi un doctor super bun pentru asa ceva, din Bucuresti. Multumesc!

  • Burlacu Manuela

    Va rog frumos sa ma ajutati cu o opinie ref la aceast buletin de analize:

    Macroscopie:
    P1:piesa de 1.5/1.5/0.5 cm reprezentata de tesut adipos
    P2: Fragmentde 0.7/0.8/0.2 cm

    Microscopie:
    P1: Pe sectiunile examinate se identifica un fragment de tesut adipos la nivelul caruia se identifica mici spatii chistice delimitate de histiocite xantomatoase. La nivelul septelor conjunctive se mai identifica mici aglomerari de histiocite xantomatoase, unele gigante multinucleate (celule Touton) si neutrofile.
    P2: La nivelul sectiunilor examinate se identifica multiple fragmente de tesut muscular striat cu celule de aspect uniform, fara trasaturi miopatice. Intre fibrele musculare sunt prezente rare limfocite T CD3+, insuficiente pentru un diagnostic de polimiozita/dermatomiozita.

    Va multumesc anticipat!

    • Burlacu Manuela

      Buna ziua,

      Ma ajuta cineva cu o interpreatare va rog frumos la intrebarea de mai sus?

      Multumesc,
      Manuela BURLACU