adevărul gol-goluț … 7


Cola cea de toate zilele (www.nutrition.about.com)

… este că băuturile răcoritoare, carbogazoase sau nu, chiar ne pot îmbolnăvi de cancer.

Vă promiteam într-un post anterior (în care vorbeam despre efectele incredibil de nefaste pentru sănătate ale unei singure sticle de băutură răcoritoare) că vom face această demonstrație. Să o luăm aşadar metodic, de la o margine.

1. Cancer de esofag: un studiu al unor cercetători indieni a arătat că există o legătură clară între creşterea consumului de băuturi răcoritoare carbogazoase şi incidența cancerului de esofag. Legătură pe care ei o explică prin două mecanisme care se completează: pe de o parte creşterea acidității gastrice, iar pe de altă parte distensia stomacului, ambele determinate de ingestia băuturii carbogazoase. Rezultatul este apariția unui reflux al conținutului gastric acid către esofag, care determină modificări displazice ale celulelor mucoasei gastrice. Iar modificarea displazică a unei celule este primul pas în seria de evenimente care conduc la apariția unui cancer.

2. Cancer de pancreas: cercetătorii americani au desfăşurat şi ei un studiu care a arătat că persoanele care consumă băuturi răcoritoare de cel puțin 2 ori pe săptămînă au un risc de două ori mai mare de a face un cancer de pancreas comparativ cu cele care nu au acest obicei. O asemenea legătură nu a fost stabilită în cazul celor care beau sucuri naturale din fructe. Potrivit cercetătorilor, efectul băuturilor răcoritoare poate fi unic asupra cancerului pancreatic. Astfel, nivelurile ridicate de zahăr din aceste băuturi duc la creşterea cantității de insulină din corp, lucru care contribuie la dezvoltarea celulelor de cancer pancreatic.

Dacă aceste două exemple în care se pare că există o legătură directă nu sînt de ajuns, putem aminti destule alte tipuri de cancer cu care există o legătură indirectă determinată de obezitate. Pentru unele dintre ele legătura este oarecum mai evidentă: cancer de ficat, cancer de stomac, cancer de colon. Pentru altele, ca şi în cazul fumatului, această cauzalitate există chiar dacă nu e aparentă dintr-o privire: cancer de ovar, cancer de rinichi, cancer de uter sau cancer de sîn.

Uimitor cît de multe pot încăpea într-o sticlă, nu-i aşa?


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 thoughts on “adevărul gol-goluț …