o tumoră cît doi 5


Mama tumorilor (foto: www.foxnews.com)

Cum o fi să te culci și cînd te trezești să descoperi că ești de trei ori mai … ușor?

Nu, nu e vorba despre nici o rețetă ultra-super-miraculoasă de slăbire. Ci de experiența prin care e trecut acum cîteva zile un vietnamez care, în urma unei operații care a durat mai mult de 13 ore, a rămas fără 82 de kilograme din … propriul său corp. Iar prin urmare, omul a ajuns acum la doar o treime din ceea ce era înainte de Anul Nou.

E adevărat că cele multe kilograme pierdute nu îi erau de vreo trebuință, cîtă vreme luaseră forma unei tumori uriașe care îl împiedica să aibă pînă și cea mai mică aparență de viață normală. Pentru a ajunge la respectabilele dimensiuni, tumora a avut nevoie de mai bine de 10 ani. Asta după ce, într-o operație anterioară, ghinionistul (sau norocosul?) nostru concetățean planetar se mai lepădase de o parte din ea (e adevărat că împreună și cu unul dintre picioare).

Îmi amintesc că acum cîțiva ani o altă concetățeană, de data asta mioritică, a trecut printr-o experiență similară. Operată de același doctor care l-a ajutat și pe vietnamez – McKay McKinnon pe numele lui – femeia a dat jos dintr-o suflare 80 de kilograme (păstrînd pentru ea doar vreo 47). La fel ca și în cazul vietnamezului, românca noastră mai fusese operată o dată, pentru ca ulterior tumora să recidiveze.

Cele două cazuri îmi permit următoarele observații:

1) se poate trăi cu o tumoră, ba chiar cu una foarte mare, cîtă vreme aceasta nu afectează funcțiile vreunui organ vital;

2) dacă nu este tratată cauza bolii și intervenția chirurgicală rămîne singura metodă de abordare, tumora va reveni, mai devreme sau mai tîrziu, în cele mai multe dintre cazuri;

Fie că se întîmplă în România sau în Vietnam.

(nu știu alții, dar eu am preluat-o de pe CNN)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 thoughts on “o tumoră cît doi