o oră de viață 11


Suc la gheață (http://english.pravda.ru/)

E vară şi e cald. Teribil de cald, monşer, cum ar zice un nene de demult.

Iar noi, poate chiar în timp ce citim acest articol, vrem să ne răcorim. Nimic mai normal. Deschidem frigiderul (ah, sfîntă invențiune!) şi punem mîna pe prima sticlă care ne vine la îndemînă. Scoatem – cu o mişcare expertă învățată în miile de vizionări la televizor – dopul şi dăm gîl-gîl pe gît (din lateral, ca să iasă la poză) conținutul. Suc de ceva: pepsi, coca, prigat sau orice se mai bea zilele astea prin țărişoara noastră. Apoi ne relaxăm şi aşteptăm efectul benefic (că doar la televizor asta ne tot promit, nu ?). Hai deci să vedem ce se întîmplă:

Minutul 10: Exact 10 lingurițe de zahăr pur pătrund în corpul nostru, adică 100% din doza zilnică recomandată. Singurul motiv pentru care nu vomăm instantaneu datorită senzației copleşitoare de dulce este acidul fosforic din băutură care îi taie gustul.

Minutul 20: Nivelul de zahăr din sîngele nostru explodează, declanşînd un vîrf de insulină. Ficatul răspunde prin transformarea excesului de zahăr pe care îl primeşte în grăsimi.

Minutul 40: Absorbția cofeinei este completă. Pupilele noastre se dilată, tensiunea sanguină creşte, iar ficatul răspunde eliberînd mai mult zahăr în circulație. Receptorii adenozinici din creier sînt acum blocați, prevenind somnolența şi oferindu-ne un impuls de energie.

Minutul 45: Corpul nostru creşte producția de dopamină stimulînd centrii plăcerii. Acelaşi proces are loc după consumul de heroină, de exemplu.

Minutul 50: Acidul fosforic leagă calciul, magneziul şi zincul din intestin, accelerînd metabolismul. Dozele mari de zahăr sau îndulcitori artificiali măresc excreția renală de calciu, cu alte cuvinte ne eliminăm oasele prin urină (una din cauzele ostoporozei).

Minutul 60: O oră de la ingestie. Cafeina îşi face efectul diuretic, astfel încît urinăm. Acum sîntem siguri că scoatem din sistem (corpul nostru carevasăzică) calciul, magneziul şi zincul de care oasele noastre au nevoie.

Aşadar într-o oră am reuşit să scoatem din organism nu doar ceea ce am băut, dar şi multe alte lucruri absolut esențiale pentru sănătate.

E timpul pentru o altă băutură.

(preluat, tradus şi adaptat de la nişte cercetători, bineînțeles – dar de data asta nu englezi; care e legătura cu cancerul? va urma şi vom vedea!).