O întrebare dificilă, cu un răspuns nu tocmai simplu de dat. Însă cel puțin pentru acest sfîrşit de săptămînă avem un răspuns ceva mai la îndemînă.
Mai zilele trecute scriam despre faptul că luna octombrie este proclamată “Luna conştientizării cancerului de sîn” (Breast Cancer Awareness Month). O lună în care organizații şi personalități din întreaga lume se regrupează sub semnul culorii roz pentru a îndrepta împreună o rază de speranță către femeile care suferă de această boală.
Pentru România luna a debutat, ca în fiecare dintre ultimii 10 ani, cu iluminarea în roz a unor clădiri simbol din Bucureşti şi din cîteva alte mari oraşe din țară. Eveniment organizat de către Fundația Renaşterea în ziua de 1 octombrie, avînd ca “suport” în acest an, în capitală, clădirea Palatului Parlamentului.
Duminică 10 octombrie este anunțată o altă acțiune în cadrul acestei campanii, de data asta o inițiativă aflată la prima ei ediție. Este vorba despre crosul împotriva cancerului de sîn, care se va desfăşura începînd cu ora 10 dimineața în parcul Herăstrău din Bucureşti. Un eveniment care a primit frumosul nume al unei frumoase eroine din mitologia greacă, Casiopeea.
Celor mai mulți dintre noi ne vine greu să asociem cancerul cu exercițiul fizic. Am fost condiționați, prin nenumărate prejudecăți instilate precum picătura chinezească, să ne imaginăm bolnavul de cancer mai degrabă pe scut, decît sub scut. Poate că a venit însă timpul să ne schimbăm această percepție. În fond, nu mai departe de luna trecută pomeneam ilustrul exemplu al unui sportiv care a făcut performanță abia după ce s-a vindecat de cancer.
Duminică avem şi noi ocazia de a fi părtaşi la o asemenea performanță.
Dă o tură și pentru mine, nefiind bucureșteancă… 🙂
Că eu dau destule prin curte și casă în weekend.
@silavaracald: să știi că mă duc, chiar dacă nu mă mai primesc la concurs (s-au terminat înscrierile) o să alerg și eu pe margine; te țin la curent, cele bune.
Acum se va vedea câţi popi fac ceea ce predică. 🙂
Serios vorbind, sper că va avea succes Casiopeea. Şi, în general, că toată luna asta va marca pozitiv existenţe.
@teodora: ne vedem la cros dară.
Parca imi plac mai mult actiunile de acest gen decat simpozioanele si congresele la care organizatorii isi fac repede temele pentru a fi siguri ca nu intarzie la chiolhanul care urmeaza.
@VirtualKid: şi eu cred că mai puțin festivism e mai bun, mai ales într-un domeniu atît de sensibil, iar o activitate de genul ăsta poate avea o priză mai bună la public; mai ales că promovează mişcarea, care se pare că este unul dintre factorii care ne pot proteja de cancer; cele bune.
Dacă vezi la cros o tanti luată cu targa, eu sunt. 🙂
Hihi, mă scutur de imaginea asta, brrr…
Io-s popa ăla bun mai ales la teorie, remember? Mai am şi eu câte-un zvâcnet de sfinţenie: mă rezum deci la crosul meu de două staţii zilnice de mers iute pe jos. Cam asta e ştacheta mea. 🙂
@teodora: măcar o plimbare în pas viu şi tot nu ar fi de lăsat, coană preoteasă; dar bune şi cele două stații, ai grijă să mai alternezi pistele ca să nu faci potecă în asfalt, că vezi că ăştia nu au bani decît pentru borduri; hai să ne bucurăm de sfîrşitul ăsta de săptămînă rece, fără a fi friguros (vorba poetului); cele bune.
Am uitat să spun: mi-a plăcut titlul.
@teodora:
deduc din comentariul tau anterior ca la acest cros urmeaza sa participe si echipajele de la SMURD…
@VirtualKid – Mda, de cel puţin de o targă ar fi fost nevoie. Şi, la rigoare, cum tanti cu pricina probabil că ar fi ţinut morţiş să ajungă la finiş, targa ar fi putut funcţiona pe post de lectică. 🙂
ar fi minunat daca aceste campanii s-ar concentra mai mult pe femeile “adevarate”, decat pe a scoate in fata diverse fitze, mai mult sau mai putin neveste de diversi sus-pusi. pana una alta mie mi se par toate campaniile mai degraba unele de PR pentru anumite personaje, decat campanii cu adevarat de constientizare a populatiei.
@Zazuza: mîine mă duc acolo să văd ce fel de oameni se adună; oricum, organizatorii sînt francezi şi deci – sau cel puțin sînt şanse mari să fie – mai puțin motivați de promisiunea unei glorii tranzitorii; te țin la curent, s-auzim de bine.
organizatorii sunt francezi, insa, alergatorii sunt romani.
@VirtualKid: abia acum mi-a apărut comentariul; s-au descurcat şi alergătorii, mai ales că jumătate dintre ei erau tot francezi; noroc cu străinii ăştia că ne mai scot din amorțeală; hai cele bune.
Pingback: constelația din parc | tot ce (nu) ai vrut să ştii …
Pingback: o dădacă de Focşani | tot ce (nu) ai vrut să ştii …