cancerul ca armă politică


Nimic nou ... (foto: www.hunternuttall.com)

Hugo Chavez este un personaj colorat, fără doar și poate (nu știu cît din această faimă se datorează meritelor personale și cît influenței “binevoitoare” a canalelor mediatice internaționale, dar asta e o altă poveste).

Zilele trecute, în urma anunțului că (și) președinta Argentinei, Cristina Kirchner, este bolnavă de cancer, Hugo a opinat că aceasta (respectiv, “înlesnirea” îmbolnăvirii de cancer a liderilor politici incomozi) ar putea fi o nouă armă de luptă politică folosită de SUA, prin brațul ei internațional numit CIA*.

Acum, dacă stăm și ne gîndim (nu foarte mult însă), poate că simpaticul președinte venezuelean nu este chiar atît de deplasat: doar în ultimul an și jumătate nu mai puțin de trei (pentru Kirchner diagnosticul inițial de cancer de tiroidă a fost ulterior infirmat) președinți sud-americani au primit acest diagnostic. Este vorba despre Fernando Lugo (Paraguay) – limfom, Luis Inacio Lula da Silva (Brazilia, ex-președinte) – cancer de laringe și, bineînțeles, chiar eroul nostru, Hugo Chavez (Venezuela) – cancer de colon (localizarea este doar bănuită, pentru că nu a fost anunțat nimic oficial).

Celor de mai sus li se adaugă și Dilma Rousseff, președintele actual al Braziliei, cea care a suferit deasemenea de un limfom (e adevărat, diagnosticat înainte de a ajunge președinte; însă, nu-i așa, americanii sînt specialiști în lovituri “preemptive”). Să nu îl uităm aici nici pe eternul Fidel Castro, care a fost operat în secret prin 2006 în Spania (posibil pentru un cancer de colon).

Cam greu să nu îi dai dreptate lui Chavez, mai ales că, pe lîngă factorul statistic (un procent prea mare de îmbolnăviri în rîndul celor de profesie … președinte),  el își susține acuzația și cu un argument de natură ideologică: toți cei afectați de această adevărată “epidemie” de cancer promovează o politică de independență față de Statele Unite. Prin contrast, niciunul dintre prietenii sau colaboratorii marii democrații americane se pare că nu au nici o problemă de acest fel.

“Încă o teorie a conspirației”, ar putea spune cineva.

Sau poate că nu, dacă ne gîndim la zvonurile care au însoțit și moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej (creditat, printre altele, cu evacuarea armatei ruse de pe teritoriul României), care s-ar fi ales cu un cancer de ficat în urma iradierii la care a fost expus în timpul unei călătorii la Moscova.

Nimic nou sub soare, se vede treaba.

*CIA – Central Intelligence Agency (Agenția centrală de informații)

(ipoteză preluată de pe Pravda online)

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *