Că tot sîntem la capitolul plastic.
Zilele astea e plin ecranul televizorului de reclame McDonalds pentru un produs numit Big Mac. Care cică rămîne (sau revine) la un preț imbatabil.
Nu ştiu ce e atît de extraordinar aici, că doar plasticul a fost întotdeauna ieftin. Ieftin şi, cel puțin aparent, etern. Este ceea ce a (re)descoperit cu stupoare şi Sally Davies, artist fotograf din New York. Care, inspirată probabil de alte producții artistice mai mult sau mai puțin comestibile, a cumpărat acum şase luni un meniu Happy Meal proaspăt ca o idilă la prima vedere. Cu obiectivul dezinteresat artistic de a-i surprinde lenta descompunere o dată cu trecerea inexorabilă a timpului.
Povestea e că, la nu mai puțin de şase luni de la începerea acestui proiect puternic îmbibat de o evidentă substanță artistică, celălalt obiectiv – în speță cel al aparatului ei fotografic – rămîne într-un continuu suspans. Deoarece el surprinde zilnic, cu o repetabilă futilitate, o imagine mai mult decît statică. Iar asta fiindcă încăpățînatul hamburger refuză cu obstinație să se descompună, negîndu-i astfel neinspiratei noastre artiste accesul către binemeritata glorie.
Cît despre autorii acestei adevărate minuni pămîntene – am numit aici reprezentanții companiei McDonalds – ei ne explică ciudata întîmplare prin faptul că “bacteriile şi mucegaiul se dezvoltă doar în anumite condiții … Dacă mîncarea este/devine destul de uscată, nu va dezvolta mucegai sau bacterii”.
Nu serios!
Cu o asemenea savantă explicație nu pot să nu încerc să sar în ajutorul simpaticilor angajați ai unchiului Mac. Cu sugestia că poate carnea din care s-a materializat respectivul hamburger ar putea proveni de la vreo sfîntă vacă de prin India. Situație care le-ar oferi fără îndoială o ieşire elegantă din această dilemă, dar care i-ar obliga în acelaşi timp să trimită neîntîrziat către Sfîntul Scaun o cerere pentru sanctificarea hamburgerului cu pricina. Vă zic eu, asta da lovitură de marketing! Închipuiți-vă doar ce legendă urbană s-ar putea naşte de aici, cu tineri imberbi din toate colțurile lumii venind în pelerinaj ca să se închine la Sanctitatea Sa Sfîntul Happy Meal, pentru a primi apoi sfînta împărtăşanie cu un cheeseburger şi o coca-cola.
Revenind la artista noastră – care iată, se pare că a înduplecat zeița celebritate să arunce şi către ea o privire – a fost întrebată ce dovezi are că ceea ce pretinde ea ar avea vreun sîmbure de adevăr. La care ea i-a invitat pur şi simplu pe toți cei curioşi să facă la fel.
Preiau şi eu invitația ei şi o dau – gratuit – mai departe.
(snoavă tragi-comică – tragic de nesănătoasă, comic de adevărată – preluată de la serioasa Xinhua, care la rîndul ei a copiat de la sacrosancta France Presse).
pe vremea cand mai aveam cont de feisbuk am publicat un link acolo spre povestea asta. oare cate dovezi mai trebuie inainte ca oamenii sa realizeze ca mcdo nu e nicio sfaraiala? sau, mai degraba, o mare bomba pentru sanatatea noastra…
@Zazuza: călătoream odată spre cele state ale americii şi citeam într-un ziar că un lanț de fast-food tocmai lansase un hamburger uriaş, care le crescuse vînzările cu 25% sau ceva asemănător; întrebat dacă nu are remuşcări pentru că în acest fel promovează junk-food-ul, directorul executiv a răspuns simplu că el le oferă oamenilor ceea ce ei singuri cer – dovadă fiind chiar cifrele de vînzări; ce poți să mai spui? cele bune.
Şi pentru că tot vorbeam mai zilele trecute despre copii şi gustul care se educă din fragedă pruncie (atunci se formează o mulţime de obiceiuri – or, obişnuinţa este a doua natură), mecurile-s pline de copii!
Într-adevăr, cererea reglează oferta.
@Teodora: tot aşa precum funcția creează organul; eu cred că dacă noi am trata cu dispreț (sau măcar cu desconsiderare) mîncarea de acest fel în fața copiilor (fără a le interzice expres să o mănînce) am putea spera să îi protejăm de ele; exemplul nostru ar putea fi de ajuns; cele bune.
Asta-mi amintește de vorba lui Diescu: Băgăm atâtea E-uri în noi, că nici cadavrele nu mai putrezesc în coșciuge.
@silavaracald: erau niște călugări budiști japonezi care începeau procesul de sanctificare (citește mumificare) încă din timpul vieții, un ritual destul de complicat; se pare că știința modernă a rezolvat și această dilemă, ne putem în sfîrșit nemuri cu toții; să (ne) fie de bine, dar nu prea cred.
Pingback: Silavaracald » Sănătate la borcănel
@silavaracald: eu am început deja să meditez, după cum vezi; am trecut dealtfel și pe la tine și mi-am “depus” impresiile; invit pe oricine interesat de subiect să facă la fel; cele bune.
Asta-mi amintește de remarca lui Dinescu: De la atâtea E-uri, nici morții nu mai putrezesc în morminte.
@silavaracald: s-a înregistrat, scuze pentru “bariera” sumețită fără știrea mea.
Nu știu ce sărăcie de gardieni ai pus aici de nu-mi intră comentariul!
Îl scriu pentru a treia oară:
Vorba lui Dinescu: De la atâtea E-uri, nici morții nu mai putrezesc în morminte.
@silavaracald: m-ai prins, încercam și eu – cu stîngăcie – să mai fac ceva trafic; promit să nu se mai repete; cele bune.
Mel, nu intra comentariu pentru ca nu ai adus si tu un iaurt care sa imbunatateasca traficul….
@VirtualKid: posibil, dar fără bifizi, te (vă) rog …
Idiotii astia de la Mc’Donalds zapacesc copiii cu reclamele lor bine mestesugite, de nu mai poti sa te intelegi cu ei, mai ales daca mai ai si o soacra dispusa sa-l duca pe furis.
@VirtualKid: aici chiar că nu pot să intervin, se știe doar că soacrele sînt a cincea putere în stat.
nu ca vreau sa fiu eu toma necredinciosul, dar se mai discuta acum cateva zile despre pana dintr-un meniu KFC. nu consum de la MC, pt ca nu-mi cad bine si sunt prajeli nesanatoase, dar in ce masura o fi real si in ce masura se incearca discreditarea firmei? tot primesc diferite mail-uri cu mezelurile aldis, pangasius, cu fructele coapte artificial. ajung firesc la intrebarea: daca n-am ferma mea, ce mananc? prea multe informatii, greu de ales varianta reala 😉
@aA: după cum spunea şi doamna respectivă, nu ai decît să încerci singură acasă experiența; nu e periculoasă şi poate fi repetată de oricine pentru înlăturarea necredinței; cît despre mezeluri, o amică bună care a făcut chimie alimentară mi-a spus ce conțin mezelurile (şi nu numai, ai fi surprinsă să afli ce mîncăm noi pe post de carne, care chiar arată precum o carne veritabilă); încearcă mai puține pungi – inclusiv, sau mai ales, cu carne – de la supermarket şi mai multe fructe şi legume de la piață; cele din urmă, chiar crescute artificial, tot sînt mai sănătoase decît carnea, deoarece principiile active din ele contracarează în bună măsură efectele nocive ale chimicalelor folosite pentru creşterea lor; cît despre mcdonalds, se discreditează singuri, nu trebuie să-i mai ajute nimeni; cele bune, mulțumesc pentru vizită şi te mai aştept. (p.s.: poate vrei să citeşti opiniile unui prieten privind o alimentație sănătoasă, el trăind într-o țară mult mai avansată tehnologic decît a noastră)
Îl scriu pentru a cincea oară: Vorba lui Dinescu…
Am glumit! 😀
@silavaracald: şi … care zici că era vorba lui Dinescu? glumă-glumă, dar să o glumim şi noi …
@silavaracald:
Saracul Dinescu…. cred ca se ineaca mancand…. iaurtul de la prezentarea de poveste!
@VirtualKid: mai bine dă să de înece, poate nu îl mai termină de mîncat; însă eu îl suspectez că zilele astea e pe regim de must şi pastramă; cele bune.
Pingback: şoricioaică fast-food | tot ce (nu) ai vrut să ştii ...
Pingback: generația de plastic | tot ce (nu) ai vrut să ştii ...
Pingback: o zi care nu anunța nimic | tot ce (nu) ai vrut să ştii ...
Pingback: plastic made in china | tot ce (nu) ai vrut să ştii ...
Pingback: mitul McDonald’s sucombă în Bolivia | tot ce (nu) ai vrut sa stii …
Pingback: McDonald’s ia lecții de limba rusă | tot ce (nu) ai vrut sa stii …
Pingback: grăbeşte-te încet | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: şoricioaică fast-food | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: bătălia de pe colina cea frumoasă | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: McDonald’s versus Loma Linda | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: celule stem, cartofi clonați și-o cola | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: cartofi eterni pentru o viață veșnică | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: cel mai mare importator de cancer | tot ce (nu) ai vrut să știi …